fredag 18 november 2011

Kyckling piri piri


Kyckling Piripiri, med klyftpotatis och "het" sky. Är en av mina favoriter efter bruna bönor. Det är just piri pirin som gör att det blir en favorit, nästan allt som innehåller piri piri gillar jag om jag själv får göra det ;).
Finns visa restauranger som serverar piri piri men jag tycker att det mest smakar tabasco. Fernando´s i Macau är väl det ställe som jag ätit godast kyckling piri piri.

Ingredienser ca 2-4 port.:
1 stor färsk kyckling
2 limefrukter
2 st gula lökar
1 tsk gourmetsalt eller grovsalt
8 st torkade piripiri
6 kvistar persilja
4 msk smör
Rostad klyftpotatis:
4-8 st potatis av fast sort
olivolja, flingsalt och några hela vitlöksklyftor med skal

Så här gör du:
Skölj fågeln och torka den ut- och invändigt med hushållspapper.
Blanda salt och piripiri i mortel och mortla tills piripirin blivit pulver.
Tvätta limefrukterna och dela på mitten och pressa ur saften i morteln.
Bryn smöret tills du känner en koladoft och blanda piripiriblandningen och pensla hela kycklingen både på insidan och utsidan.
Lägg i limeskalen, klyftad lök och persiljekvistar i kycklingen.
Ställ in kycklingen i nedre delen av 175 grader varm ugn och låt steka 1,5 – 2,0 timmar, beroende storlek.
Under tiden tvättar du potatisen och skär i klyftor med skalet på, lägger i en form med bakplåtspapper och rör om med lite olivolja, salt och några vitlöksklyftor. Ställ in potatisformen tillsamman med kycklingen, när halva tiden är kvar av kyckling.
Ös kycklingen var 20:e minut. Testa genom att sticka i lårvecket - när köttsaften är färglös är kycklingen färdig. Låt fågeln stadga sig några minuter innan den skärs upp.
Lägg upp den delade kycklingen över den rostade klyftpotatisen (ta bort bakplåtspappret) och ös över skyn från kycklingen, se bilden.

Som tillbehör passar en tomatsallad perfekt och som dryck ska man dricka egengjord sangria förstås.

6 kommentarer:

  1. Har idag gjort efter ditt recept, det var verkligen gott :)

    SvaraRadera
  2. Fick detta på en bjudning hos goda vänner och det var fenomenalt gott och idag gör vi detta hör hemma :-) Perfekt lördagsmiddag!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, en av mina favoriter, och känner att det var ett tag sedan jag gjorde det sist. Tack för att du kommenterade, roligt med kommentarer och så fick jag en påminnelse om att det är dags att äta kyckling piri piri snart igen.
      Bon Appetit!

      Radera
  3. Hej! Denna rätt har blivit en lördagsfavorit hemma hos oss! Kanon!!

    Katarina

    SvaraRadera
  4. Det blir piripiri kycklingen för andra gången hos oss. Den är så otroligt god. Tack för att du delat med dig. så vi fick en ny favorit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren, det är alltid roligt att få kommentarer och speciellt när det är positivt.
      Jätteroligt att ni också gillar kyckling piripiri!

      Radera