måndag 11 februari 2013

Köttgryta - Boeuf Bourgogne

Oxkött i rödvin med rökt fläsk, lök och champinjoner är en klassisk fransk köttgryta vid namnet Boeuf Bourgogne och en berömd maträtt. En maträtt som kan lagas helt i förväg och vinner bara i smaken på att värmas upp igen.
Kokt potatis hör ihop med denna rätten och ska man servera en grönsak till, så är det lättkokta gröna ärtor som är smörslungade. Ett ungt fylligt vin passar bäst tycker vi.

Ingredienser för 6 personer:
200 g rökt fläsk i bit
1500 g magert nötkött, skuret i 5 cm stora bitar
1 st morot, skivad
1 st gul lök, skivad
1 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
30 g mjöl
75 cl fylligt ungt rödvin
5 dl mörk oxbuljong (5 dl vatten och 1 mörk buljontärningen eller 1,5 msk flytande bongs buljonfond)
1 msk tomatpuré
2 st krossade vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
1 st sönderbrutet lagerblad
1 msk smör

En eldfast gryta med lock och förvärm ugnen till 225 grader.

Tillbehör:
450 g Smörstekta champinjoner, länk till recept
20 st smörstekta smålökar
Dekorera med persiljekvistar

Gör så här:
Börja med att ta bort svålen från det rökta fläsket, men spara det. Skär sedan fläsket i 0,5 cm tjocka strimlor. Sjud svål och fläskstrimlorna i 1 liter vatten i 10 minuter. Sila upp och låt torka.
Stek nu fläskstrimlorna i smöret på måttlig värme så att de blir lätt brynta. Lägg upp på fat med hålslev på tallrik.
Bryn nu köttet på något högre temperatur är medelmåttigt, på alla sidorna så de får fin färg, bryn lite åt gången och lägg upp på tallriken med fläsket.
Bryn lätt nu den skivade moroten och löken i fettet från köttet och fläsket i grytan.
Lägg också dessa grönsaker på tallriken.
Häll bort fettet i grytan och lägg sedan ner det rökta fläsket, köttet och grönsakerna i grytan.
Häll på salt, peppar och mjöl och rör om.
Sätt nu in grytan i ugnen utan lock i 5 minuter. Ta ut grytan och sänk värmen till 175 grader.
Häll i rödvinet och buljongen. Köttet ska precis täckas med vätska. Sätt till tomatpuré, vitlök, kryddor och svålen. Sjud upp allt på spisen och lägg sedan på locket och sätt in den i ugnen på den på galler längst ner. Låt den stå i ugnen 4 timmar, men reglera värmen så att den bara sjuder.
Under tiden steker du smålök och champinjoner som de precis innan servering rör ner i grytan.
Serveras med kokt potatis och eventuellt gröna lättkokta smörslungade ärtor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar